Yabancılara Türkçe Eğitiminde Web 2.0 Araçlarının Dört Alan Becerisine Yönelik Kullanımları (Okuma, Dinleme, Yazma, Konuşma)


Özet Görüntüleme: 982 / PDF İndirme: 779

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7492774

Anahtar Kelimeler:

Web2.0 araçları, dört alan becerisi, yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi, yeni nesil öğretmen araçları, pedagoji araçları

Özet

Eğitim,  gelişen teknoloji ve sosyal olaylara göre kendisini sürekli günceller. Genellikle geleneksel metotlarının kullanıldığı eğitim sistemi artık yerini teknoloji yoluyla eğitime bırakmıştır. Özellikle dünya üzerinde meydana gelen afetler, salgın hastalıklar, hayatı kısıtladığı ya da kesintiye uğrattığı zamanlarda eğitim sektörünün yardımına teknolojik eğitim sistemleri koşmaktadır. İnternet bağlantısının ulaşabildiği her yerde eğitim verme veya eğitim alma imkanı sunan bu inter aktif sistemde  müfredata ve ders içeriklerine  göre pek çok program ve yazılım geliştirilerek söktörün hizmetine sunulmaktadır. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak yapılan bu eğitim sistemi uzaktan eğitim olarak adlandırılmaktadır. Geliştirilen programlar sayesinde sanal sınıflar oluşturularak yapılan bu  eğitim interaktif eğitim olarak adlandırılmaktadır. Öğrencinin ve dersin ihtiyacına göre seçilen programlar sayesinde öğrenciler kaliteli ve hızlı bir şekilde eğitim alma imkanına sahiptirler . Özellikle Dil öğretiminde öne çıkan uzaktan eğitim sistemi uzakları ve mekanları birbirine yakınlaştırarak mesafe sorununu ortadan kaldırmaktadır. 

Ele aldığımız bu çalışmada da Yabancılara Türkçe eğitiminde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri için geliştirilen programlar ele alınak uzaktan eğitimde hangi amaçlara yönelik kullanıldığı açıklanacaktır. Web 2. 0 araçlarının sanal eğitimde kullanılmaya başlamasıyla birlikte giderek artan program çeşitliliği her alanda olduğu gibi dil eğitiminde de öğreticiye ve öğrenciye pek çok yeni imkanlar sağlamakta, eğitimin kalitesini artırarak işleyişi hızlandırmaktadır.  Web 2.0 tasarımlarının ele alındığı bu çalışmada, genel manada bir bilgilendirme yapıldıktan sonra Web 2.0 araçlarından hangisinin hangi  alanda nasıl ve ne amaçla kullanılacağı açıklanacaktır. Alt başlıklar altıda verilen bilgiler ve kullanım alanları uzaktan eğitim sistemindeki öğreticileri ve öğrencileri yeni gelişmelerden haberdar ederek işlerini kolaylaştıracak ve bu alanda çalışan diğer insanlara büyük  fayda sağlayacaktır.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

KORKMAZ, G., & ÇAYMAZ, G. (2022). Yabancılara Türkçe Eğitiminde Web 2.0 Araçlarının Dört Alan Becerisine Yönelik Kullanımları (Okuma, Dinleme, Yazma, Konuşma). Trk Dergisi, 3(1). https://doi.org/10.5281/zenodo.7492774