Kazak ve Türk Ailesiyle ilgili Anlamsal Atasözleri


Özet Görüntüleme: 470 / PDF İndirme: 515

Yazarlar

  • Aigerim OZHAROVA Jansugirov adındaki Jetisu Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

atasöz, benzerlik özellikleri, darbımesel, anlamla ilgili benzerlik, aile

Özet

Atasözler, her insanın düşüncesinin son düğümüdür, sanatsal bir fikir, oluşturulmuş ve stabilize edilmiş, toplanmış, düzenlenmiş, sistematize edilmiş, yaşam boyunca ortaya çıkan felsefi düşüncelerden, farklı deneyimlerden oluşmuştur. Atasözler, sözlü edebiyatın en önemli alanıdır. Düşüncenin doğruluğu, keskinliği, kompaktlığı, bir cümle, bir düğüm ve bir insanda büyük bir düşünce titremesi ile ayırt edilirler. Yani hayattan alınan gerçek olayların sıralanmış bir kümesidir. Atasözler, halkın yaşamının tüm deneyiminin ahlaki emirlerini seslendirir, halk bilgeliği korunur. Babadan miras kalan bilge, özlü ve özlü halk bilgeliği herhangi bir değişiklik yapmadan çocuğa antik çağlarda ortaya çıkmasına rağmen önemini kaybetmedi. Atasözler, derin bir anlama sahiptir, kelime kompakt ve sanatsal, esnek ve hatırlanması kolay ve ebeveynlik işinde özel bir rol oynamaktadır.

Atasözler, genellikle tüm insan çocukları için ortak bir hazinedir. Bu nedenle, bir halkın Atasözleri başka bir halkın sözleri olarak algılanır.

Benzer bir dil, din, tarih, kültüre sahip farklı ülkelerin sözlü edebiyatını düşünürsek, birçok benzerliğin olduğunu görebilirsiniz. Söz konusu sözlü edebiyat türüne odaklanırsak, M. Kaşgari'nin "Divani Lugat-It Turk" sözlüğüne geri döner. Farklı tarihsel olaylarla bağlantılı olarak akrabalık ilişkileri kesintiye uğramış olsa da, hangi Türk halkını paylaşırsak paylaşalım, aynı anlam ve hatta metinlerle Atasözleri karşılıyoruz. Bu, halkların akrabalığının eski zamanlarda kesintiye uğramasına rağmen, ilgili köklerin varlığını gösterir. Bugün, ülkelerin bağımsızlığını kazanmak, Tarih, Kültür, Dil ve Edebiyat derinlemesine incelemeyi mümkün kılmaktadır. Bu çalışmanın altında yatan temel sorun, Kazak-Türk halkları için bir dizi ortak bilgeliği göz önünde bulundurmak ve içeriklerinin benzerliğini kanıtlamaktır. Her iki ülke de, değerli Atasöz konusunu ortaya çıkarmak, aralarındaki bağlantıları, benzerliklerini ve içeriğindeki ulusal karakteri ortaya çıkarmak için bir amacı vardır. Bu hedefin çıkarlarından çıkmak için aşağıdaki özel görevler konur:

- Kazak ve Türk dilbiliminde Atasözü çalışmasının açıklaması;

- Atasözü benzerlikleri ve farklılıkları göster;

- Kazak ve Türk halklarının Atasözleri ortak düşünme sisteminin tezahürlerini gösterir

İndir

Yayınlanmış

2021-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

OZHAROVA, A. (2021). Kazak ve Türk Ailesiyle ilgili Anlamsal Atasözleri. Trk Dergisi, 2(1), 101–112. Geliş tarihi gönderen https://trkdergisi.com/index.php/trk/article/view/44